4 Mayıs 2010 Salı

nebiletto


malzemeler:

►500 gr ıspanak (anneniz ayıklamışsa ayıklanmış ve doğranmış olarak 1 kg’ın yarısı kadar; hazır pakette alınmışsa o paketten çıkan ve toplam ağırlığının 700 gr olduğu iddia edilen ağaçların kütüklerden ayrıldığında kalan miktar kadar)

►3.5 su bardağı un

►1 su bardağı + 1 yemek kaşığı sıvı yağ

►1 su bardağı yoğurt

►200 gr labne

►1.5-2 tatlı kaşığı tuz

►1 çay kaşığı karabiber

►1 paket kabartma tozu

►1 tatlı kaşığı zencefil suyu (akşam marketler kapanmadan önce kalan son enerjinizle meyve sebze almaya koşturunuz; karnınız aç, gözünüz dönmüş olsun. o saatte pek bir meyve sebze kalmadığı için “bari yer elması alayım,” diyiniz. eve gelip de yer alması niyetine kafanız kadar zencefil aldığınızı fark ediniz. bunu burun, kulak gibi nispeten küçük parçalara bölüp buzluğunuza atınız. kullanmak istediğinizde kullanma zamanından birkaç saat önce buzluktan çıkartınız. sonrasında suyunu mu sıkarsınız, elinize yüzünüze mi sürersiniz, artık onu da siz bilirsiniz)

►4 yumurta (“o kadar yumurtayı bana kırsan ben de lezzetli olurum!” sözünün sahibi büyük teyzeme saygıyla)

-bir nebiletto krateri öncülü-


tarihçe:
çok sevdiğimiz bir arkadaşımıza sürprizli yaşgünü kutlaması yapmayı haftabaşından planlamış ancak tam o gün gündüz alkollenmesiyle çakır keyif olup eve planladığımdan geç ulaşınca son derece emprovize bir çalışma ile bu tuzlu gıda maddesinin öncülünü yarattım. canım arkadaşım nezaketinden ödün vermeyip “yaptığım şeyi” çok beğendiğini iddia edince kendisinin isminden esinlendiğim bu ikinci versiyona deli cesareti ile yaklaştım.

hazırlanışı:
ıspanaklar 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve bir miktar tuz yardımıyla kavurma marifetiyle sakinleştirilir. kendileri bir miktar soğutulmak suretiyle dinlendirilir. fırın ısıtılır (iç kaynaklar öneriliyor).

yukarıda sıralanan tüm malzemeler karıştırıcı yardımıyla bulamaç haline getirilir. karışım biraz iddialı bir katılıkta olabilir ancak ılımaya yüz tutmuş ıspanağı görünce cıvıyacaktır. beyazlı yeşilli boz bulanık karışım yeterince homojen hale gelince kalıp ya da tepsiye dökülür ve artık ısınıp içinden geçmiş dönem yemeklerinin kokusunu salan fırına verilir. 180°C’de 45-50 dk kadar pişirilir. soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir.


-geometri harikası nebiletto dilimleri-


pişirdiklerimden öğrendiğim bir şey var:
►kağıt havlu ve ıslak mendilden sonra en büyük teknolojik ürün pişirme kağıdıdır, bulaşıkla savaşmakten imtina edenlerin can dostudur.

►karıştırma kabı dibinde kalan tuzlu karışımı parmakla sıyırmak, aynı şeyi kek malzemesiyle yaptığınızda verdiği hazzı vermiyor.

►marketten alınan ucuz karıştırıcılar da bir yere kadar. ben buzdolabı taşıyamıyorsam, onun da bazı katımsı karışımları karıştırmama hakkı olmalı.

►fotoğraf çekmeyi bilmiyorum.

►ıspanakları doğadan koparıldıkları halleriyle değil de az biraz doğrayıp kavursam belki de hayat daha kolay olurdu.

►marcus ıspanak sevmiyormuş.

1 yorum:

  1. Ispanaklari doğramamak çok doğru bir karar bence.
    İlk isirik aldığımda "himmm dogranmamis ispanak ha. Harika !" demiştim.
    Basarılarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil