8 Mayıs 2010 Cumartesi

fasulye direnişi

malzemeler:
►200-300 gr taze fasulye

►1 domates

►2 diş sarımsak (genç irisi olması tercih sebebi)

►1 golden elma

►1.5 su bardağı elma suyu

►1 kuru soğan (orta boy olsa kafi)

►1 tatlı kaşığı kadar biberiye

►2 çay kaşığı tuz

►1 tatlı kaşığı zeytinyağı

►1 su bardağı su

tarihçe:
diyet yapmaya başladıktan sonra dolabımda pek çok yasaklı gıda rafları beklemeye başlamıştı. elma suyu kutusuyla haftalarca bakıştık. az yağ kullanıp yine de lezzetliymiş gibi davranacağım yemek arayışımda yemekten fenalık duymaya başladığım taze fasulyeye işin tatlı tarafından bakmaya karar verdim.

hazırlanışı:
soğan küp küp doğranır. geometrik azim devam ediyorsa kabuğu soyulmuş elma ve domatese de aynı işlem uygulanır. soğan zeytinyağı ile kavrulurken önce biberiye eklenir, ardından soğan kendini çok da kaybetmeden domates desteği sağlanır. hafiften mayışma belirtileri gözlenmeye başlandığında fasulyeler eklenir, bir süre kavurma numarasına yatılarak soğan ve elmayla kaynaşması sağlanır. tuz ve 1 bardak elma suyu eklenir. karışım fokurdayınca sıra elmacıklara gelir. yemeğin suyu iyice azaldığında sarımsaklar biraz irice doğranıp yarım bardak elma suyu ile bu alakasız topluluğa katılır. yemek suyunu iyice çektiğinde fasulyelerin hala hırt, sarımsakların ise dipdiri olduğu acıyla gözlenir. bir bardak su eklenirken bir sebze yemeğinin ne denli uzun sürede pişirilebileceğinin asla öğrenilemez bir bilgi olduğu kabul edilir. bu su da –japon halk ozanı- mutfağın soğanlı sarımsaklı havasında yerini aldığında elmalar benliklerini yitirmiş, fasulyeler pişmiş, sarımsaklar görevlerini başarı ile ifa etmişlerdir.

pişirdiklerimden öğrendiğim bir şey var:
►sebzeleri kavurmayı pek seviyorum ancak bu işi yaparken kapaksız pişirme usullerine –çok bilirmişim gibi- yöneldiğim için saatler geçebiliyor.bu işin daha kolay yapılabileceği bir seçenek illa ki mevcuttur.

►pişmiş aşa su katma alanında uzmanlaşmayı planlıyorum.

►elma suyu ve kübist elma yerine şöyle iki bardak elma rendesi koysaydım da hoş olabilirdi sanki. sonra kesin bir bardak daha su eklerdim.

►zencefil suyunu bilerek eklemedim, yoksa unuttupumdan değil.

►böyle hafif ekşi, hafif tatlı bir lezzette oldu. bir bardak daha su versem, hayır demezmiş.

►batuhan işcan’a saygılarımla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder