5 Eylül 2010 Pazar

Evo Gelin

Malzemeler:
Alt Hamur için:
►3 + su bardağı un
►3 yumurta (beyazı)
►1 paket kabartma tozu
►1 yk margarin
►½ sb ayçiçek yağı
►3 çk tuz
►1 sb yoğurt

Tavuk Efendi için:
►3 tavuk göğsü
►2 küçük kuru soğan
►1 yk zeytinyağı
►Karabiber
►Biberiye
►2 yk soya sosu

Duvak için:
1 sb un
3 yumurta sarısı
1yk margarin
1sb süt
1çk tuz
3-4 yk çekilmiş fındık

Hazırlanışı:

Çok sevgili “evo gelin” ne yazık ki yemeden önce fotolamayı unuttuğum güzide eserlerim arasında yer alıyor. Bir ar-ge projesi olarak başlayan bu çalışmada amaç “ev boyayan / taşıyan” gençleri lezzetli ve doyurucu; kompakt bir gıda ile beslemekti. Amacına ulaştığını umut ediyorum.

Başparmak büyüklüğünde doğranan tabık etini, zeytinyağında bir miktar kavrulmuş ve kendini bırakmış soğanlara ilave ettikten sonra arzu edilen (mesela miktar arzu edilmese de arzulansa, yemeğe şehvet bulaşır mı?) miktarda karabiber ve biberiye bu karışıma eklenir. Tavukların pişmesine az bir süre kala (yemek olayında göreceliğe bayılıyorum) iki yemek kaşığı soya sosu bu karışımla buluşturulur. Bir 5 dakika kadar da soya soslu pişirme işlemine devam edilir ve tavuk efendi soğutulmak üzere mutfağın nispeten serin bir köşesinde istirahata alınır.

-bu parmak büyüklüğünde şablon çıkartıyoruz-

Hamur karışımı yapılırken yumurtaların sarısı bu karışıma dâhil edilmez. Geriye kalan malzeme 3 su bardağı un ile önce karıştırılır, sonra bu işin karıştırmayla bir yere varmayacağı kabul edilir ve yoğurma işlemine başlanır. Tavukların altına uzanacak olan bu hamurun temas ettiğinizde elinizle yakınlık kurması, ayrılmak istediğinizde parmaklarınıza askıntı olmaması gerekmektedir. Bunun için hamur olmak amacıyla bir araya gelen karışıma kaşık kaşık un ilave edip yoğurmaya devam etmek istenilen kıvamı yakalamaya yardımcı olabilir. Boyacı tayfasına hitaben enstale ettiğim ilk versiyonda 3.5 su bardağı un kullanmış, yemeğin isim esini minnoş arkadaşımın “bunun hamuru kalın olmuş” yorumuna göğüs germiştim (boğazında durmadı). Taşıyıcılar sürümünde "3+kaşık kaşık" yöntemiyle yukarıda bahsi geçen kıvama ulaştım, nispeten daha başarılı bir oluşumla karşılaştım.

-boğazda durmayıp esin babasının midesine ilerleyen gelin kameralara el sallıyor-

Bu hamuru biraz dinlendirmek iyi oluyor. Bu hamur şöyle bir 5-10 dakika dinlenirken, gelin duvağı için hamurdan ayrılan 3 yumurta sarısı, diğer malzemelerle karıştırılır. Alt hamur yağlanmış tepsiye bir güzel yayılır. Tavuk, mümkün olduğunca suyundan ayrı tutularak bu hamurun üzerine yayılır ve tahta kaşık marifetiyle kibar hareketler eşliğinde hamurla samimiyet kurmasına yardımcı olunur. Duvak ile dikkatlice tavuğun üzeri kaplanır ve ısıtılmış olan fırına 200°C ısıyla buluşması için yollanır.

20 dakika sonra ince kıyılmış 3-4 yemek kaşığı fındık kırığı / kırıntısı duvağın üzerine serpilir ve 20-25 dakika daha pişirme işlemine devam edilir.

Gelinin sıcak sıcak tüketilmesi tavsiye edilir.

-sonra hoca demiş ki: “gelinin piştiğine inanıyorsun da yendiğine mi inanmıyorsun?”-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder